Sunday, April 19, 2015

Opetusvideon tekeminen - Koko tunneskaala käytössä


Verkko-opetuksen kehittyvät menetelmät -kurssille minun  
piti tehdä opetusvideo. Valitsin aiheeksi Tabulan käytön. 
Kuvaan tässä postauksessa kokemustani tehdä elämäni 
ensimmäinen (opetus)video.

Tehtävän kuvaus


Yksi verkko-opetuksen kehittyvät menetelmät -kurssin tehtävä oli tehdä opetusvideo. Opetusvideon aiheena piti olla jonkun itselleen uuden opetusteknologian haltuunoton. Tämä piti jakaa opetusvideolla muille kurssilaisille. Tämän lisäksi tehtävään kuului aiheeseen liittyvän kyselytunnin järjestäminen videoneuvotteluna.

Itse valitsin aiheeksi Tabulaan (TAMKin Moodle-alusta) kurssin toteutuksen niin, että hyödynnän tällä kurssilla oppimiani asioita. Olen pitänyt Tabulassa/Moodlessa kurssia jo muutaman vuoden. En ole käynyt alustan käyttöön mitään kursseja. Muutamia ohjeita olen selaillut ja viime aikoina olen katsonut TAMKin Helpdeskin tekemiä opetusvideoita. Tältä pohjalta olen käyttänyt vain ihan perusjuttuja kurssillani. Taustaksi vielä kerron senkin, että en ole koskaan tehnyt (opetus)videota. 

Videon tekemisen vaiheet

 

Jaan tässä postauksessa videon tekemisen vaiheet viiteen, jotka ovat käytettävien ohjelmien valinta, videon runkon tekeminen, videoklippien "nauhoittaminen", videon ediointi ja julkaisu Youtubessa. Käyn seuraavaksi läpi näitä vaiheita ja omaa oppimistani tässä.


Käytettävän ohjelmien valinta

 

Valitsin ohjelmiksi tähän PowerPointin ja Screencast-O-Matic. PowerPointilla tein videon rungon. Valitsin varsinaisen videon tekemiseen Screencast-O-Maticin. Tämä oli mainittu kurssillamme. Samoin se tuli esille Eetun esityksessä TVT-työkaluista, joista kirjoitin jo aiemmin. Eli ohjelma oli vain nimenä minulle tuttu.

Screencast-O-Matic on selainpohjainen ohjelma. Sitä pystyi tämän opetusvideon tarpeisiin käyttämään ilmaiseksi. Ohjelmasta on myös saatavissa maksullinen versio, jolla ilmeisesti pystyisi myös editoimaan videoita. Demo ohjelmasta löytyy täältä.

Käytin Screencast-O-Matic ohjelmaa siihen, että kuvaan sitä, mitä tietokoneeni näytöllä teen. Ohjelmalla olisi mahdollista tallentaa myös nettikameran näkymää.

Videon rungon tekeminen

 

Videon rungon siis tein PowerPointilla. Käytännössä tein PowerPointille "luennon". Ensiksi mietin siihen otsikkotasolla, mitä aiheita tulen videolla käymään läpi. Videon aloituksen ja lopetuksen tein PowerPoint-kalvoiksi. Käytännössä videon aloitus ja lopetus ovat perinteistä luennointia, jossa käyn läpi kalvoja. Niissä kohdissa, joissa videolla näytän, miten Tabula-kurssia muokataan, Power-Point-kalvossa on vain pelkkä otsikko.

Videoklippien nauhoittaminen

 

Minulla ei ollut tätä tehtävää aloittaessani mitään käsitystä siitä, kuinka pitkä videosta tulisi. Tästä syystä ajattelin, että helpointa on tehdä lopullinen video pätkissä. Tein siis aina yhden kokonaisuuden valmiiksi ja tallensin sen omaksi videokseen. Katsoin pätkän ja jos se oli riittävän hyvä, niin säilytin sen. Muutaman pätkän tein pariin kertaan, kun tajusin jo videota tehdessä, että nyt meni pieleen. Täysin virheetöntä videota en tosin pyrkinytkään tekemään. Videolla naurustani tietää, että nyt mentiin metsään. Yhteensä kuvasin yhdeksän videoklippiä.

Tämä oli todella kiva vaihe opetusvideon tekemisessä. Screencast-O-Maticin käyttö oli helppoa. Videoita oli kiva kuvata. Ensimmäisessä videossa käytin läppärin omaa mikkiä, mutta siinä ääni ei kuulunut riittävän voimakkaasti. Niinpä tein videot headsetin mikrofonilla. Tämä mikrofoni toimi todella tehokkaasti, koska videolla kuuluvat nyt sekä näppäimistön äänet että asennonvaihto natisevalla tuolilla.

Ongelma oikeastaan tuli vasta videon tekemisen seuraavassa vaiheessa. Videon ediointi ei ole noviisille helppoa!!! Tai ainakaan minulle se ei sitä ollut!! Lisäksi videoeditointiohjelmat lienevät pääsääntöisesti maksullisia! Minä tiesin jo videon tekemisen aloittaessani, että kaverillani on videoeditointiohjelma ja hän pystyy minua tässä auttamaan. Mutta jos yhtään epäilee omia taitojaan tässä, niin kannattaa tehdä video yhdellä tallennuksella valmiiksi asti!

Videon editointi

 

Tämä oli se vaihe, jossa tunneskaalan alapää otettiin käyttöön. Kun oma asenteeni on, että "minä itse", niin metsäänhän siinä mentiin. Satunnaisesti koin onnistumisen elämyksiä, kun tajusin, mitä pitää tehdä. Editointiohjelmaa ei todellakaan pystynyt käyttämään intuitiivisesti. Käytännössä videon editoinnissa oli paljon vaiheita (yksi vaiheista on kuvana tämän postauksen alussa) ja käyttämäni ohjelma ei auennut nopeasti minulle. Toisin sanoen kaverini teki tämän vaiheen puolestani.

Videon julkaisu Youtubessa

 

Valmis video on 32 minuuttia pitkä. Full HD -laatuna se oli 1,17 GT. Ainoaksi julkaisukanavaksi jäi siis Youtube. (Kurssilla on käytössä Tabula, mutta Tabulaan voi ladata korkeintaan 2 MT tiedostoja, niin eipä video sinne mahdu.)

Kerrotaan nyt tässä kohtaa, että en myöskään ole mitään koskaan Youtubessa julkaissut. Kun kaverini kysyi:"Onks sulla tunnukset Youtubeen?", olin jo hieman epätoivoinen... No, onneksi Youtube on linkitetty Googleen, niin pääsin samoilla tunnuksilla myös Youtubeen.

Noin ison videon lataaminen Youtubeen vie hetken. Aika-arvio videolleni oli 122 minuuttia. Jätin koneeni yöksi auki, niin en tiedä, menikö siinä oikeasti noin kauan. Voin kertoa, että videon lataaminen hidasti kyllä koko kämpän muuta nettiliikennettä. Videon julkaisu piti pari kertaa hyväksyä, mutta lopputuloksena nyt on, että video on netissä ja löytyy täältä:



Tässä vaiheessa tunsin kyllä ylittäneeni itseni: Kiitos Jori, kun "pakotit" mut tähän tehtävään!

Mitä siis opin?

 

Tässä vielä tiivistetysti, mitä opin opetusvideon tekemisessä
  • Opin käyttämään Screencast-O-Maticia.
  • Opin, että videon editointi on suhteellisen haasteellista.
  • Opin, että helpointa olisi tehdä video kerralla valmiiksi (ettei editointia tarvita).
  • Opin lataamaan videon Youtubeen.
  • Opin myös, että ison videon (tiedoston koko, videon pituus) lataaminen Youtubeen vie aikaa.

No comments:

Post a Comment